Skip to main content

H Υποψηφιότητα της Αλβανίας εξαρτάται από μεταρρυθμίσεις και εκλογές

Αναρτήθηκε:
ERLphotoCA.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ, ωστόσο με τον όρο ότι η χώρα θα επιτύχει πρόοδο σε αρκετούς τομείς.

 

Πολιτικοί και αναλυτές επικρότησαν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) για να λάβει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, και ανέφεραν πως η χώρα μπορεί και είναι πρόθυμη να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που εμποδίζουν την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.


Σύμφωνα με την έκθεση, το καθεστώς εξαρτάται από την ολοκλήρωση βασικών μέτρων στους τομείς δικαστικής και δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης αναθεώρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων της διαδικασίας.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου την Τετάρτη (10 Οκτωβρίου), ο Επίτροπος Διεύρυνσης της EC Στέφαν Φούλε ανέφερε πως η Αλβανία "έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση αρκετών βασικών μεταρρυθμίσεων και ο πολιτικός διάλογος στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά".

Η χώρα εισήλθε τον Ιούνιο του 2009 σε πολιτική αντιπαράθεση που διήρκησε δυόμισι χρόνια, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών και κατέληξε να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο.

Η διοργάνωση των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2013 υπό διεθνή πρότυπα αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια που πρέπει να ικανοποιήσει η Αλβανία για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τις 12 βασικές προτεραιότητες που καταπιάνονται με τις εκλογές, το κράτος δικαίου, την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013 θεωρούνται κύρια δοκιμασία", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενσωμάτωσης, σοσιαλιστής βουλευτής Ντιτμίρ Μπουσάτι, στους SETimes.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την έκθεση ιστορικό έγγραφο, επίτευγμα το οποίο καθιστά νικητή κάθε Αλβανό πολίτη. Ευχαρίστησε τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων και διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές το επόμενο έτος.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, επικρότησε και αυτός την απόφαση της EC, ωστόσο τόνισε πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την ποιότητα των μελλοντικών κοινοβουλευτικών εκλογών.

“Λένε πως έχουμε λάβει καθεστώς υποψηφιότητας 'υπό όρους'. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει καθεστώς υπό όρους. Δεν έχουν ορίσει κάποιους όρους, αλλά μερικά καθήκοντα προς επίτευξη. Ελπίζω πως η αντιπολίτευση θα διαβάσει σωστά την έκθεση προόδου και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τριτάν Σέουερ, στους SETimes.

Ο πρώην διπλωμάτης και πολιτικός αναλυτής Ντριτάν Χιλά ανέφερε πως τα συμπεράσματα της έκθεσης προόδου δείχνουν την πραγματική πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα.

"Η Αλβανία είδε τον εαυτό της στον καθρέφτη σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις που τόνισε η έκθεση προόδου, για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση στη χώρα", δήλωσε ο Χιλά στους SETimes.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου, η αργή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού σώματος, η απόσταση της δημόσιας διοίκησης από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και άλλες ανεπάρκειες που παρατηρήθηκαν σε τεχνικούς τομείς, απαιτούν όλα μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι σύμμορφα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Ο Αλεξάντερ Τσίπα, επικεφαλής της Αλβανικής Δημοσιογραφικής Ένωσης, ανέφερε, ωστόσο, πως το υπό όρους καθεστώς αποτελεί επίσημη απόδειξη της αξιοκρατίας στην Αλβανία.

“Οι παγιωμένοι όροι αποτελούν βασικό κριτήριο έναντι του οποίου οι πολιτικοί παράγοντες δεν μπορούν πλέον να ισχυρίζονται πως είναι αθώοι", δήλωσε ο Τσίπα στους SETimes.