Skip to main content

B΄ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αναρτήθηκε:
Στιγμιότυπα από το Β’ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης

Η καρδιά της Ηπείρου χτυπούσε στο Μόναχο της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Οκτωβρίου 2008, όπου πραγματοποιήθηκε το Β΄ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.
Την πρώτη μέρα μέσα στη μεγάλη ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων της ζυθοποιίας LÖWENBRAU (LÖWENBRAUKELLER-FESTSAAL) του Μονάχου, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 15 σύλλογοι από την Ευρώπη, εκπροσωπούμενοι από τα Διοικητικά τους Συμβούλια και πλήθος κόσμου. Τα χορευτικά συγκροτήματα των Ηπειρωτικών Συλλόγων Ευρώπης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου. Στους Συλλόγους απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος, χαιρέτησαν και τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες, οι βουλευτές Πρέβεζας Γιώργος Τρυφωνίδης (Ν.Δ) και Βαγγέλης Παπαχρήστος (ΠΑΣΟΚ), ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Πρόεδρος του ΚΕΤΑ Ηπείρου και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Ιωάννης Γιαμάς, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας και Δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτιος Γκαλίτσης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Αλεξίου, η επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου για θέματα μειονοτήτων του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρας, και ο Πρόεδρος Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Αθήνας Χαράλαμπος Καραθάνος. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η εκπρόσωπος του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και του ΣΑΕ-Ευρώπης Γιάννης Επιτροπάκης.

Τη δεύτερη μέρα το πρωΐ πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, του Μονάχου σε ατμόσφαιρα κατανυκτική με τις ψαλμωδίες βυζαντινής χορωδίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα, Οικονομική Ημερίδα με θέμα: «Η αναπτυξιακή προβολή της Ηπείρου». Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρυσόστομος Δήμου και μετά οι Νομάρχες Πρεβέζης και Θεσπρωτίας κ.κ. Βασίλης Ιωάννου και Βασίλης Γιόγιακας αναφέρθηκαν στα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν ή να γίνουν και έκαναν προτάσεις που θα βοηθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη της Ηπείρου.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος των ΚΕΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς ο οποίος στην εκτενή εισήγησή του αναφέρθηκε στο έργο των ΚΕΤΑ Ηπείρου και παρουσίασε τρόπους για επενδύσεις από τους Ομογενείς Ηπειρώτες και τόνισε ότι τα ΚΕΤΑ θα βρίσκονται στο πλευρό όλων όσων θελήσουν να επενδύσουν στην ΄Ηπειρο.
Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας και Δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος και ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρας παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες των περιοχών της Βορείου Ηπείρου και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν για ορθολογική τους ανάπτυξη.
Οι εισηγητές απάντησαν κατόπιν σε μια σειρά ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια ο κ. Γρίβας εκπρόσωπος του Εμπορικού Ακολούθου στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Μονάχου απηύθυνε χαιρετισμό. Τέλος υπογράφτηκαν Πρωτόκολλα Συνεργασίας μεταξύ της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ηπείρου (ΚΕΤΑ), καθώς και των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

΄Ολοι οι ομιλητές συνεχάρησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης για την πρωτοβουλία της οργάνωσης της ημερίδας αυτής.
Τέλος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρυσόστομος Δήμου τόνισε τη συμβολή στην οργάνωση και στην επιτυχία των εκδηλώσεων του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας κ. Ηλία Γαλανού, και του κ. Γεωργίου Βρυζάλα, Γενικού Γραμματέα, του κ. Σπύρου Κωσταδήμα, Υπεύθυνου Τύπου, της κ. Δήμητρας Πέτσα, Υπεύθυνης για τον συντονισμό των Συλλόγων και του Ελευθέριου Δημητρίου, Συντονιστή της ημερίδας και Υπεύθυνου επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου και κυρίως στον Πρόεδρο Νίκο Σταμάτη και Αντιπρόεδρο Γιώργο Κίτσιο για την άψογη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των συνέδρων.

Χορηγοί των εκδηλώσεων αυτών ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» και «ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο.Ε.»