Skip to main content

Τι γράφτηκαν και τι είπαν για τη Βόρεια Ήπειρο

«......Εκείνο πάντως το οποίον οφείλουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να γνωρίζουν είναι ότι το Βορειοηπειρωτικό θέμα υφίσταται ! Και εκείνο το οποίο απαγορεύεται εις τον αιώνα είναι η απάρνησης του ιερού αιτήματος . Η διεκδίκησις μας δια την Β. Ήπειρο είναι ιερά και απαράγραπτος .» Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«.......Η Χιμάρα, η ελληνικότατη Χιμάρα, δεν έχει σχολεία ελληνικά. Η Κορυτσά, η Κορυτσά των Ελλήνων και των Ελληνοβλάχων δεν έχει σχολεία ελληνικά.» ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος της Δημοκρατίας . Θες/νίκη 6-12-1999.

«Ο Ελληνισμός δε θα ζήσει αν μένει χωρίς οράματα κι ελπίδα . Μόνο αν μείνει άπαρτο το κάστρο της μνήμης , που το συντήρησαν και το συντηρούν οι θρύλοι και μαζί τους οι ενσαρκωτές της εθνικής ιδέας, το γένος θα δοξαστεί . Και μόνο αν αγκαλιάσει τη ζώπυρη Ελληνορθοδοξία του με συνειδητή πιστότητα, η φυλή θα επιβιώσει. Οι κάθε λογής υποτέλειες, οι συμβιβασμοί και οι ειρηνολογίες δεν συμβαδίζουν ούτε με τον εθνικό πατριωτισμό ούτε το συμφέρον του Ελληνισμού.» Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (Από χώμα και ουρανό, σελ. 52)
Η Βόρειος Ήπειρος είχε καθοριστεί και ήταν γνωστή από

Τον Αριστοτέλη τον 4ον αιώνα π.Χ. ως Αρχαία Ελλάδα .....

Τον Κλαύδιο Πτολεμαίο τον 2ον αιώνα π.Χ. ως αρχέγονον Ελλάδα
Η περιοχή αυτή είχε καθοριστεί από τον Θουκυδίδης (5ος π.Χ αιώνα ) και από τον Στράβωνα (1ος π.Χ αιώνα) ότι εκτείνεται από τον Γενούσο ποταμό και την Εγνατία οδό που αρχίζει από το Δυρράχιο και τερματίζει στην Κωνσταντινούπολη, οι κάτοικοι που ζούσαν εκεί λεγόντουσαν κατά τον Προκόπιο, «Έλληνες εισίν, Ηπειρώτες καλούμενοι, άχρις Επιδάμνου Πόλεως, ήπερ επιθαλασσία οικείται» .
Σ’ αυτή την περιοχή επίσης αγίασαν μέσα από τα μαρτύρια και το έργο τους όπως τάχθηκε από τον Θεό οι

Ο Άγιος Άστις που μαρτύρησε στον χώρο αυτό για την δόξα του Ιησού το 92 μΧ στο Δυρράχιο.

Ο Άγιος Ελευθέριος το 120 μΧ στον Αυλώνα .

Ο Άγιος Ίσαυρος το 250 μΧ στην Απολλωνία .

Ο Άγιος Θεριανός το 250 μΧ στο Βουθρωτό .

Ο Άγιος Δονάτος στην Φοινίκη .

Ο εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στο Κολικόνασι το 1779 μΧ.ο φωτιστής των σκλάβων .
Έλληνες βορειοηπειρώτες αγωνιστές
έδωσαν το αίμα τους και την ζωή τους από 1453 μΧ για την απελευθέρωση της από τους Τουρκαλβανούς :

Το 1466 ο με αρχηγό τον Καστριώτη γνωστό σαν Σκενδέμπεη.

Το 1912, 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ με τον Σπυρομήλιο.

Το 1914 έως 17 Μαΐου 1914 με την επανάσταση εναντίον των Αλβανών με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, όπου αναγνωρίζεται η Αυτονομία της περιοχής . Το θυμάστε ; Έμεινε στα χαρτιά μέχρι σήμερα.

Επί του Ενβέρ Χότζα γνώρισε η βόρειος Ήπειρος την πιο στυγνή τρομοκρατία και τυραννία.
Όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε
και να θυμόμαστε ότι πολλοί έλληνες έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της. Τρεις φορές έχει απελευθερωθεί από το 1912 μΧ μέχρι το 1941 από τον Ελληνικό Στρατό με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και αξιωματικούς, πολλοί από αυτούς ίσως να ήσαν και παππούδες σας.
Η Βόρεια Ήπειρος γέννησε και γαλούχησε Επισκόπους, Δασκάλους, Πατριάρχες, πολεμικούς Ήρωες, Ευεργέτες όπως οι Ζωγράφος, Αρσάκης Ζάππας, Μπάκας, Σίνας και άλλοι τους γνωρίζεται ; εμείς σιγά σιγά έχουμε την ευθύνη να σας τους γνωρίσουμε.
Σήμερα η κατάσταση εξελίσσεται ως εξής :

Η Ελληνική γλώσσα και Παιδεία διώκεται .

Η Χριστιανική Ορθοδοξία εμποδίζεται συστηματικά .

Ελληνικότατες περιοχές αλβανοποιούνται με εποικισμό.

Η Βία, η τρομοκρατία, η αρπαγή των περιουσιών των ελλήνων στην Αλβανία, στέλνουν τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου μακριά από την γη των προγόνων τους.
Η χειρότερη μορφή αφελληνισμού της Β. Ηπείρου πραγματοποιείται από τους Αλβανούς σήμερα.
Απόδημοι αδελφοί μας στην Ελληνική Βουλή ο Γεώργιος Παπανδρέου την 12/6/1960 είχε πει
«...... Η διεκδίκηση μας δια την Β. Ήπειρο είναι ιερά και απαράγραπτος» εμείς αναφερόμαστε για αυτονομία, διότι δεν καθορίζουμε την πολιτική που καθορίζει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, μόνο πρέπει να σας δίνουμε τα στοιχεία που γνωρίζουμε, ώστε να τα γνωρίζεται και εσείς, επίσης Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Χριστόδουλος Αθήνα 14/5/2000 είπε «....... Κάποιοι θα θέλανε να ξεχάσουμε τις ρίζες μας. Να μη μιλάμε για αλησμόνητες πατρίδες .....»