Skip to main content

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ Ε. Ν. Β. Η. (1944-2000) 56 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ

Αναρτήθηκε:

Η Ε. Ν. Β. Η. (Εθνική Νεολαία Βορείου Ηπείρου ) εμφανίστηκε και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα από τα χρόνια της κατοχής ακόμα και γνώρισε τρεις περιόδους ύπαρξης, αγώνα και δράσης.

Η πρώτη περίοδος αρχίζει με την παράνομη και μυστική εμφάνιση της στην κατοχή και τελειώνει το 1953, τότε που μπαίνει στην τροχιά της παρακμής και τελικά ατονεί.
Το πώς που και από ποιους ιδρύθηκε η Ε.Ν.Β.Η. δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο. Το βέβαιο είναι ότι η οργάνωση αυτή λειτουργούσε παράνομα από το 1944 πιθανόν ενώ επίσημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα μετά την κατοχή και με την εγκατάσταση των επίσημων ελληνικών αρχών στην πόλη .Τότε η Ε.Ν.Β.Η. πολύ γρήγορα έφτασε σε υψηλό οργανωτικό επίπεδο ενώ στους κόλπους της περιλάμβανε περισσότερους από 400 νέους Βορειοηπειρώτες και των δύο φύλων.
Από τις γραμμές της Ε. Ν. Β. Η. αναδείχτηκαν δεκάδες ήρωες και μάρτυρες του Βορειοηπειρωτικού αγώνα που δόξασαν την ιστορία του τόπου μας και άφησαν μια λαμπρή παρακαταθήκη για τους μεταγενέστερους πατριώτες τους .Τότε με στενή συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Βορ/κού Αγώνα(Κ.Ε.Β.Α.) η οποία δρούσε στα Ιωάννινα υπήρξε αξιόλογη δράση και άνοιγμα σε άλλες πόλεις όπως Αθήνα , Θεσσαλονίκη , Πάτρα και Κέρκυρα .Αγωνιστικότερη και πολυπληθέστερη από αυτές ήταν η Ε.Ν.Β.Η. Αθηνών η οποία είχε τη μακροβιότερη και την εντονότερη πατριωτική δράση.
Πρώτος Πρόεδρος της Ε.Ν.Β.Η. Ιωαννίνων εκλέχτηκε ο αείμνηστος Μιχάλης Κουλούρας με Αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Κουντούρη, Γενικό Γραμματέα τον Στέφανο Λάζο και μέλη τον Δημήτριο Μπάρκα , την Ερ.Λούτση, τον Π. Δούκα και άλλους .Ενώ τελευταίος Πρόεδρος της περιόδου εκείνης ήταν ο αείμνηστος Πέτρος Μαρτίνης .
Από το 1953 η Ε.Ν.Β.Η. άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κούρασης και χαλάρωσης, εως ότου στο τέλος σταμάτησε τη δράση της .Τα αίτια που οδήγησαν την οργάνωση στη διάλυση ήταν δύο :
Η δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο της Εθνικής ζωής του Κυπριακού ζητήματος που είχε ως αποτέλεσμα τον παραμερισμό του Βορειοηπειρωτικού .
Η μαζική μετανάστευση των νέων Βορειοηπειρωτών στην Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.

Η δεύτερη ανασύσταση της Ε.Ν.Β.Η. εμφανίζεται το 1958, με την λήξη του Κυπριακού Αγώνα . Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζει την Ε.Ν.Β.Η. ως μαχητική οργάνωση με πατριωτική έξαρση με ένταση και πολύπλευρη δραστηριότητα και σ’ αυτήν την περίοδο βλέπουμε πίστη και αφοσίωση προς το Εθνικό χρέος .
Πρώτος πρόεδρος της περιόδου εκείνης και πρωτεργάτης της επανασύστασης ήταν ο Αλκιβιάδης Γκιούλης με Γ. Γραμματέα τον Δημήτρη Παπαδήμα, ενώ ακολούθησαν ο Παναγιώτης Τάσιος , με τον Μενέλαο Ζώτο και άλλοι μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Ζιάκος , Σωτήρης Παππάς , Κωνσταντίνος Μάκος με τον Βασίλη Κουτσολιόντο , Κωστής Μέξης .
Δυστυχώς τα προβλήματα και οι διχόνοιες έφεραν το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα ώστε να διαλυθεί το 1970 μετά από 12 χρόνια λειτουργίας. Μαζί μ’ αυτήν , έπαψε και κάθε δραστηριότητα υπέρ της Βορείου Ηπείρου στα Ιωάννινα .
Η Ε.Ν.Β.Η. Ιωαννίνων είχε όμως γαλουχήσει με τα Βορειοηπειρωτικά ιδανικά και το όραμα της πατρίδας εκατοντάδες νέους της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι και όταν βρέθηκαν αναγκαστικά στα πέρατα του κόσμου για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους δεν ξέχασαν τη μαρτυρική πατρίδα συνέχισαν και εξακολουθούν να προσφέρουν τη δράση τους στον αγώνα για τα δίκαιά μας .Από τις τάξης της Ε.Ν.Β.Η. είναι και οι δυνάμεις εκείνες που δημιούργησαν νέο φορέα , το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών(ΙΒΕ) και τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Ιωαννίνων, για να καλύψουν με σύγχρονα μέσα το μεγάλο κενό.

Η Τρίτη περίοδος ξεκινάει με την ανασύσταση της Ε.Ν.Β.Η. στις 12 Ιουλίου 1992 στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος(ΠΣΕ) Κλεισθένους 15 στην Αθήνα . Ο εκπρόσωπος της ιδρυτικής διοικούσας επιτροπής κ. Χαράλαμπος Καραθάνος στην εισήγηση του, ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν στην επανίδρυση της Ε.Ν.Β.Η. και ανέπτυξε το πρόγραμμα δράσεως της νεολαίας. Στη συγκέντρωση τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης όλων των νέων της Βορείου Ηπείρου στον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας για τη Βόρειο Ήπειρο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες με βάσει τις αρχές ΔΑΣΕ και ΟΗΕ .
Στην ιδρυτική διακήρυξη της Ε.Ν.Β.Η. τονίστηκε ότι από αρχηωτάτων χρόνων η Βόρειος Ήπειρος ήταν Ελληνική και σήμερα οι Έλληνες αποτελούν εκεί εθνική πλειονότητα και όχι εθνική μειονότητα .Ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος η χάραξη μιας Εθνικής στρατηγικής για το Βορειοηπειρωτικό θέμα χωρίς ηττοπάθεια και υποχωρήσεις στον Αλβανικό επεκτατισμό.
Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του πρώτου πρόεδρου της Ε.Ν.Β.Η. κ.Καραθάνου ο οποίος τόνισε:
« Πάνω απ’ όλους και πάνω απ’ όλα η Βόρειος Ήπειρος .Πάνω κι από τη ζωή μας αν χρειασθεί .»
Την Ε.Ν.Β.Η. υποστήριξε τότε ο αείμνηστος αγωνιστής της Β. Ηπείρου μητροπολίτης Δρυνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός, ο Βορειοηπειρωτικός σύλλογος των Αθηνών ,Ιωαννίνων, το ΙΒΕ, ΠΟΑΚΑ, και πολλοί άλλοι φορείς και προσωπικότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας .Ιδρυτικά μέλη της ΕΝΒΗ ο Πύρρος Δήμας και ο Οδυσσέας Δήμας μετέπειτα Ολυμπιονίκης και Μεσογειονίκης.
Αμέσως μετά την ίδρυση, η Ε.Ν.Β.Η. άρχισε παντού τον ιερό αγώνα ξεσηκώνοντας όλους τους νέους που είχαν φρονήματα και εθνικά ιδανικά .Έγιναν διάφορες εκδηλώσεις σε μεγάλες αθηναϊκές και επαρχιακές αίθουσες Κρήτη, Χίος, Κομοτηνή, Θες/κη, Ιωάννινα , Πρέβεζα, Πάτρα, Λάρισα, Σπάρτη, με προσκεκλημένους ομιλητές υψηλού επιπέδου και με δυναμική επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου μας αλλά και της ελληνικής πολιτείας . Η Ε.Ν.Β.Η.υποστηρίχτηκε στον αγώνα της από προσωπικότητες του ελλαδικού χώρου όπως ο Α. Λυκουρέζος , Α.Σαμαράς, Β.Τσουδερού, Κ. Καραμανλής , Α. Φούσας, Δ. Αβραμόπουλος, Ν. Γκατζογιάννης, Δ. Σαββόπουλος, Γ. Τράγκας, Σ. Παπαθεμελής, Α. Λαζάρου, Μαρινέλλα, Ν. Κακλαμάνης, Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, πολλοί Μητροπολίτες, Γ. Μεταλληνός, Γ. Χαρβαλιάς, Κ. Σαρδελής, Σ. Καργάκος , Κ. Γκούμας, Σ. Σιάτρας, Α. Κίτσος, Τ. Αντωνίου και άλλους πολλούς φίλους και συμπαραστάτες της Εθνικής μας υπόθεσης . Η Ε.Ν.Β.Η. συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική , όπου προώθησε τις θέσεις της για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου σ’ όλον τον κόσμο.
Η συμμετοχή μας στο Ε. ΣΥ. Ν. είναι υπολογίσημη.Η Ε.Ν.Β.Η. έκανε σκληρό αγώνα κατά της αδιαφορίας και της ηττοπάθειας που κατείχαν τις Ελληνικές κυβερνήσεις και καρεκλοκένταυρους πολιτικούς που έβλαψαν σε μεγάλο βαθμό το Βορειοηπειρωτικό .Υποστήριξη μεγάλη υπήρξε από κυπριακούς παράγοντες και προσωπικότητες όπως απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, τον αγωνιστή και δάσκαλο κ. Ρ. Κυριακίδη , τον αξιόλογο πολιτικό και φίλο κ. Β. Λυσαρίδη, τον πρόεδρο της ΕΤΥΚ Λοϊζο Χατζηκωστή και από πολλούς άλλους .
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της , η Ε.Ν.Β.Η. είχε δυσκολίες κυρίως στα οργανωτικά καθήκοντα κι αυτό ήταν εύλογο , εφόσον οι Βορειοηπειρώτες βγαίνοντας στο φως μετά από 50 χρόνια ολοκληρωτικού αποκλεισμού δεν μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν με την διάχυτη κοινωνική ελευθερία ούτε και με το καταστατικό της οργάνωσης . Πολλούς , τους φόβιζε η ελευθερία αυτή. Άλλοι που ήταν καταπιεσμένοι απ’ το απάνθρωπο καθεστώς του Χότζα περίμεναν περισσότερα από την Ελληνική πολιτεία και η δυσαρέσκεια αυτή αντανακλούσε στην πολιτική ζωή της οργανώσεως. Άτομα ξεχωριστά και διάφοροι άλλοι φορείς προσπάθησαν να πνίξουν την αγωνιστική δράση της Ε.Ν.Β.Η. από τα πρώτα της χρόνια της λειτουργίας της .Έγιναν προσπάθειες διασυρμού των μελών της σε άστοχα και δυσάρεστα γεγονότα τα οποία θα έβλαπταν ανεπανόρθωτα την οργάνωση .Συγκεκριμένα η προσπάθεια εμπλοκής της Ε.Ν.Β.Η. στην γνωστή σκευωρία «Μ.Α.Β.Η.» ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμησης η οποία κατέρρευσε άδοξα για τους εμπνευστές της .
Η Ε.Ν.Β.Η. από την αρχή υποστήριξε ότι η όλη υπόθεση ήταν μια συνομωσία κατά του Βορειοηπειρωτικού αγώνα από πρωταγωνιστές που έβλαψαν την Βόρειο Ήπειρο, τήν Αλβανία και την Ελλάδα, όπως ο πρώην υπουργός εξωτερικών κ. Παπούλιας, ο οποίος ίσως για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δήλωσε το 1999 στο κοιμητήριο των πεσόντων στους Βουλιαράτες: «Προσφέραμε πολλά στην Αλβανία, χωρίς να υπάρξει κανένα αντίκρισμα ».
Δυστυχώς η καλοπιστία αυτή διακρίνει τους περισσότερους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι συνεχώς προσφέρουν τα πάντα σε κάθε αλβανική κυβέρνηση, αποκομίζοντας από αυτήν μόνον απογοήτευση και αχαριστία .
Το Γενάρη του 1996 η Ε.Ν.Β.Η. κατόρθωσε να εκδώσει και να διαδώσει το πρώτο τεύχος της διμηνιαίας εφημερίδας με τίτλο «Η Βόρειος Ήπειρος σήμερα» σε 4.000 αντίτυπα τότε, 10.000 σήμερα. Έτσι ο αγώνας απόχτησε μεγαλύτερη εμβέλεια ξεπερνώντας από τις τακτικές αφισοκολλήσεις και τα συνθήματα και εκδηλώσεις σε μαζική διαφώτιση και ενημέρωση . Η επαφές και η συνεργασία με ηπειρωτικές οργανώσεις έγινε πιο εύκολη .Η ενημέρωση και υποστήριξη ήρθε και ενθάρρυνε τα μέλη της οργάνωσης από Έλληνες του εξωτερικού πατριώτες της Ευρώπης, Αμερικής, Καναδά.
Η θέση της Ε.Ν.Β.Η. γύρω απ’ την πολιτική επικαιρότητα ήταν ξεκάθαρη , η δράση και ο αγώνας αναγνωρίζονταν από όλους .
Ο ετήσιος χορός που συγκέντρωνε εκατοντάδες νέους και νέες καθιερώθηκε πλέον κι έτσι η επικοινωνία έγινε πιο εύκολη. Το χορευτικό τις ΕΝΒΗ ανέδειξε συνεχώς την πολιτιστική και παραδοσιακή γοητεία τον χορών μας. Αν και τα γραφεία λειτουργούν στην Αθήνα, το πρώτο μέλημα της Ε.Ν.Β.Η. είναι η επιστροφή μας στη Βόρειο Ήπειρο .Γι’ αυτό και η επαφές μα την ιδιαίτερη πατρίδα έγιναν συχνές .
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια η Ε.Ν.Β.Η. έπαιξε σημαντικό ρόλο και συμπαραστάθηκε στα δίκαια του λαού μας . Η Ε.Ν.Β.Η. διαμαρτύρεται για την απέλαση του αρχιμανδρίτη Αργυροκάστρου απ’ της Αλβανικές αρχές με εκατοντάδες συμμετέχοντες σε συλλαλητήρια το 1993 .Επίσης η ίδια απάντηση δόθηκε με διάβημα και διαδήλωση μπροστά στην Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα για την δίκη παρωδία των πέντε τις Ομόνοιας από το ανθελληνικό καθεστώς Μπερίσια το 1994.
Η φιλοξενία εκατοντάδων παιδιών από την Β.Ήπειρο στης κατασκηνώσεις του δήμου Αθηνών, των Μητροπόλεων Ύδρας και Πειραιώς, τα διάφορα σεμινάρια σε ιδανικούς χώρους , όπως Χίο και Αθήνα με φοιτητές και δασκάλους του χώρου μας είναι μια μεγάλη προσφορά στην κοινωνική ζωή του χώρου μας.
Υπολογίσιμη είναι η δράση της ΕΝΒΗ στην πολιτική ζωή της Βορείου Ηπείρου. Η Ε.Ν.Β.Η. Στήριξε δυναμικά την ΟΜΟΝΟΙΑ και ΕΑΔ στις εκλογές στην Αλβανία το 19944, 1996, 1997.Αυτό αποδεικνύεται και από την κατοχή της θέσης του αντιπροέδρου της Ομόνοιας από μέλος του Κ.Δ.Σ. της ΕΝΒΗ, από τον κ. Γιώργο Μάνο, ο οποίος είναι εξαιρετική και τιμητική προσωπικότητα με ξεκάθαρες ιδέες και φρονήματα πάνω στο Βορειοηπειρωτικό, όπως και βουλευτές της ΕΑΔ, Μήτσιο, Καραμέλιο, Γκότση και που έχουν στενή συνεργασία με την Ε.Ν.Β.Η.. Επίσης η οργάνωση έχει υψώσει το ανάστημά της και υπολογίζεται ως μια σημαντική δύναμη σε ολόκληρο το βορειοηπειρωτικό, αλβανικό και ελληνικό γίγνεσθαι. Αν υπολογίσουμε από την δυναμική παρουσία την ενεργητικότητα και την συμμετοχή χιλιάδων ομοϊδεατών μας, η ΕΝΒΗ ξεπερνά τα όρια της οργάνωσης και ίσως να αγγίζει την υπόσταση μιας ισχυρής πατριωτικής παράταξης που αγωνίζεται ενάντια στο κατεστημένο,το μίζερο και το σάπιο. Και όλα αυτά γιατί στον αγώνα που είχαμε το δίκαιο με το μέρος μας ήμασταν αδιαπραγμάτευτοι. Η οργάνωση ποτέ δεν ξέπεσε στην φτηνή εξαγορά μελών της, μέσω βεβαιώσεων με χρηματικά ποσά. Αντιθέτως κατέκρινε όλους όσους παζάρεψαν την εθνική μας ταυτότητα βλάπτοντας ηθικά τους Βορειοηπειρώτες. Επίσης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο στον πόλεμο του 1997, υπερασπίζοντας τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Οι βοήθειες με υλικό και οικονομικά μέσα ,ακόμη και στερώντας αγαθά από τις οικογένειές τους, ήταν και είναι γενναιόδωρες. Μέσα από τις γραμμές της ΕΝΒΗ αναδείχθηκαν αξιόλογα στελέχη όπως ο Χαράλαμπος Καραθάνος, Γιώργος Μάνος, Βαγγέλης Κυρούσης, Ηρακλής Μήτσης, Βασιλική Κρομμύδα, Ηλίας Στογιάννης, Σπύρος Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Ντάλτας, Ηλιάνα Αγγελή, Χαράλαμπος Ζαφείρης, Κώστας Ζαφειράτης, Φίλιππας Γιάννης, Διονύσης Μπάμπουρας, Σπύρος Κανελλόπουλος, Αχιλλέας Βασίλης, Αλέξανδρος Νταγιάκας, Λεωνίδας Παππάς, Ελένη Παππά, Βαλεντίνα Μπάρκα, Διονύσης Μπελέρης, Θανάσης Μενίκος, Αλέξανδρος Γκόρος, Γιάννης Κώστας, Θεόδωρος Ντρίτσος, Πάρης Ξέρας, οι οποίοι προσέφεραν τόσα μέχρι που ταυτίστηκαν με το όνομα της οργάνωσης. Ο ιδρυτής της ΕΝΒΗ έβαλε την σφραγίδα του στην ΙV Πανεθνική συνδιάσκεψη με τις τοποθετήσεις του αλλά και με την απόφαση να ανοίξει δρόμο στην νεότερη γενιά στελεχών της ΕΝΒΗ. Το Κεντρικό Διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Σπύρο Ιωαννίδη. ο οποίος τελούσε καθήκοντα του προέδρου της ΕΝΒΗ Θεσσαλονίκης μέχρι τότε.
Σήμερα η ΕΝΒΗ συνεχίζει επάξια τους αγώνες με ιδανικά και αξίες κρατώντας ψηλά τη σημαία μέχρι την τελική δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με αξιόλογα νέα στελέχη φοιτητές και φοιτήτριες και απόφοιτους Ελληνικών και Αλβανικών πανεπιστημίων που συνεχίζουν και δυναμώνουν τον αγώνα της Ε.Ν.Β.Η και δίνουν ελπίδα για καλύτερο μέλλον της Βορείου Ηπείρου.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε τι μεγάλη συντομία σπουδαίας πρωτοβουλίας και δραστηριότητας που πραγματοποίησε η ΕΝΒΗ αυτά τα 8 χρόνια Πραγματοποιήσαμε:
- 4 Πανεθνικέςσυνδιασκέψεις (1993,1995,1997,1999)
- 8κατασκευάστικες περιόδους για μαθητές από την Β.Ηπειρο(1200 μαθητές και 60 στελέχη-δάσκαλοι)
- Εκδοση 7 Ημερολογίων Τοίχου για τη Βόρειο Ήπειρο
(1995,1996,1997,1998,1999,2000,2001)σε 90.000αντίτυπα που διαδόθηκαν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία
5 χρόνια κυκλοφορίας της Εφημερίδας της Ε.Ν.Β.Η. «Η Βόρειος Ήπειρος σήμερα»με 28 τεύχη και 10.000 κυκλοφορία ανά τεύχος.
Σεμινάρια Στελεχών (1992-1993/1996-1997/1997-1998/1999-2000)
Σεμινάρια Δασκάλων 1993 Αθήνα, 1999 Χίος .
Επιστροφή άνω των 100 στελεχών και μελών μας που έφτιαξαν επιχειρήσεις στη Βόρειο Ήπειρο και με δική μας βοήθεια.
Βαφτίσεις παιδιών (1994 Λονδίνο Μεγ. Βρετανία 40 παιδιά
1998-1999-2000 κατασκηνώσεις Μητρόπολης Ύδρας 100 παιδιά).
Συμμετοχή σε δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές σε Ελλάδα , Κύπρο, Ευρώπη και Αμερική από στελέχη της Ε.Ν.Β.Η. για προώθηση των Θέσεων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Συνεχής επαφές με ΥΠΕΞ., κόμματα, ιδιώτες και ιδρύματα για την προώθηση των προβλημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Έργα υποδομής στη Βόρειο Ήπειρο:
Υδραγωγείο Αγ. Σοφίας 1999-2000)
Παιδική χαρά στη Λιβαδειά
Δρόμος Λαζατιού.
Ενίσχυση σε εκκλησίες σε χωριά της Βορείου Ηπείρου .
Ενίσχυση σε μικρά υδραγωγεία σε χωρία .
Ενίσχυση σε σχολεία για βελτίωση υποδομής.
Αποστολή βιβλίων σε βιβλιοθήκες Δερβιτσάνης, Αργυροκάστρου, Λιβαδειάς, Κορυτσάς.
Εκδηλώσεις της Ε.Ν.Β.Η. στην Κύπρο:
1995 ομιλία Λευκωσία
1996 εκδηλώσεις με Βορειοηπειρώτες Ολυμπιονίκες σε σχολεία της Κύπρου.
1997 Ομιλίες σε πόλεις της Κύπρου.
1998 Εκδηλώσεις με το χορευτικό της Ε.Ν.Β.Η.σε σχολεία και δήμους .
1999 εκδηλώσεις με το χορευτικό σε σχολεία και δήμους της Κύπρου.