Skip to main content

Ιστορικό

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών ιδρύθηκε το 1920 με πρωτοβουλία του τότε Βουλευτή Κορυτσάς στη Βουλή των Ελλήνων (1915-1920), αείμνηστου Κωνσταντίνου Σκενδέρη. Η ίδρυση έγινε με την Απόφαση 2392/23-9-1920 Πρωτοδικείου Αθηνών, που καταχωρήθηκε στο Μητρώο Σωματείων με αύξων αριθμό 808/3-10-1920.

Σκoπός του Συλλόγου είναι κυρίως εθνικός, δευτερευόντως πολιτιστικός. Πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Κωνσταντίνος Σκενδέρης. Μέλη του Συλλόγου γίνονται μόνον Βορειοηπειρώτες, γεννηθέντες στη Β. Ήπειρο ή καταγόμενοι εξ αυτής, με υπηκοότητα ελληνική ή αλβανική (κάτοχοι δελτίου ταυτότητος αλλοδαπού ή ομογενούς).

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.), καθώς και της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών (Π.Ο.Β.).

Το 1926, με την υπ’άρ. 5589/11-2-1926 Εμπιστευτική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, επί δικτατορικού καθεστώτος Πάγκαλου, ο Σύλλογος διαλύεται, τα αρχεία του κατάσχονται και η περιουσία του δημεύεται. Το 1928, αίρεται η απόφαση του 1926. Ο Σύλλογος επαναλειτουργεί, όμως τα\r\nκατασχεθέντα και δημευθέντα ουδέποτε επεστράφησαν.

Το 1932, οργανώνει, συντονίζει και κατευθύνει την διαρκείας 2 σχολικών ετών απεργία των σχολείων της Βορείου Ηπείρου. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν η δικαίωση των Βορειοηπειρωτικών θέσεων με την απόφαση του Διαρκούς Δικαστηρίου της Διεθνούς Δικαιοσύνης της Χάγης το 1935.

1940

Την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Σύλλογος καλεί τους εν Αθήναις Βορειοηπειρώτες σε\r\nεθελοντική επιστράτευση και συγκροτεί Τάγμα Βορειοηπειρωτών, κατά της ιταλικής εισβολής.

Το 1941-1944, αυτοδιαλύεται για να μην περιέλθουν τα αρχεία και τα στοιχεία του στις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής.

Συνοπτικώς, από το 1920 μέχρι το 1940 ο Σύλλογος φέρει το βάρος της προβολής του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος και των διεκδικήσεων των Βορειοηπειρωτών σε Αλβανία, Ελλάδα, και Εξωτερικό, εισπράττοντας καθημερινά την μήνη\r\nτων κυβερνήσεων της Αλβανίας, που μονίμως απαιτούν από την Ελλάδα την διάλυσή\r\nτου

Το 1944, ο Σύλλογος επαναλειτουργεί και έκτοτε (1945-1990) προβάλλει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών από το αυταρχικό καθεστώτα του Ε. Χότζα και Ρ Αλία, στα ελλαδικά και διεθνή Fora και επιτυγχάνει καταδίκες της Αλβανίας από Διεθνείς Οργανισμούς και Διεθνή Όργανα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διοργανώνει και συμμετέχει σε πανελλαδικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία.

Σκοπός

Από 1991 μέχρι σήμερα, με την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος της Αλβανίας ο Σύλλογος :

1. φροντίζει για την υποδοχή, στήριξη, εργασία, περίθαλψη των χιλιάδων προσφύγων συμπατριωτών, που παραμένουν προσωρινά στην Ελλάδα

2. στηρίζει ατομικές και ομαδικές προσπάθειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του Βορειοηπειρωτικού Χώρου,

3. χρηματοδοτεί την λειτουργία φροντιστηρίων Ελληνικής Γλώσσας στην Βόρειο Ήπειρο και Αλβανία,

4. οργανώνει Συνέδρια και Ημερίδες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης επί της επικρατούσης πραγματικότητας στην Αλβανία, σε σχέση με την κατάσταση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου,

5. παρέχει στοιχεία σε βουλευτές και ευρωβουλευτές για την υποβολή ερωτήσεων και επερωτήσεων καθώς και σε δημοσιογράφους για σχετικές δημοσιεύσεις και\r\nσχόλια.

6. χορηγεί ειδικά Πιστοποιητικά που αναγνωρίζονται από το Ελληνικό ΥΠΕΞ και τις Δημόσιες υπηρεσίες για πιστοποίηση της καταγωγής των συμπατριωτών μας, καθώς και για χορήγηση βοηθημάτων και υποτροφιών από Ιδιωτικά και Δημόσια Ιδρύματα σε συμπατριώτες μας.

7. οργανώνει εκδηλώσεις μνήμης σε συνεργασία και με τις\r\nάλλες Βορειοηπειρωτικές Οργανώσεις, κατ’ έτος τις Εθνικές Επετείους:

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ (Φεβρουάριο 1914),
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ του ΔΕΛΒΙΝΟΥ (Δεκέμβριο 1940),
ΕΠΕΤΕΙΟ της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ και,
την εορτή του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

με τεράστια επιτυχία και πλήθους κόσμου, ώστε να συντηρείται\r\nη Εθνική μνήμη και να ενημερώνονται και να διδάσκονται οι νέες γενιές.

Το 2002 και 2003, ο Σύλλογος κάνει δύο σημαντικές επισκέψεις και καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία και με τις συνεργαζόμενες Βορειοηπειρωτικές Οργανώσεις «ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ).

Το 2005 άρχισε η ανακαίνιση των Γραφείων του Συλλόγου και δημιουργία Γραφείου Τύπου με σύγχρονο εξοπλισμό για την προώθηση σε διεθνές επίπεδο του Βορειοηπειρωτικού Εθνικού Θέματος, καθώς και δημιουργία Συντoνιστικού Κέντρου για συντονισμό των δυνάμεων και συνεργασία όλων των εν Ελλάδι\r\nΒορειοηπειρωτικών Οργανώσεων, καθώς συνεχίζει και τη μηχανοργάνωση του\r\nαρχειακού υλικού του Συλλόγου: Αρχείο Μελών, Βιβλιοθήκης, Ιστορικού υλικού, Έκθεση ιστορικού φωτογραφικού υλικού, κ.α.

Ταυτόχρονα συνεχίζει τη φιλοξενία Μαθητών από τα Φροντιστήρια Ελληνικής Γλώσσας από την Βόρειο Ήπειρο (κυρίως Κορυτσά) σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.