Skip to main content

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η 95Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ 1914

Αναρτήθηκε:
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιόρτασαν οι Βορειοηπειρώτες της Αθήνας,την Κυριακή 15η Φεβρουαρίου ,την 95η επέτειο της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου.
Όπως είναι γνωστό, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο τότε νεοσύστατο αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με πρόεδρο τον Γεώργιο Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο ,Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα. Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπογράφηκε την 17η Μαΐου 1914,από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας σε όλο το Βορειοηπειρωτικό χώρο.
Ο φετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου, που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, άρχισε με πανηγυρική Δοξολογία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πλ. Καρύτση).
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών , ο οποίος στον περιεχτικό λόγο του ,τόνισε τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για ελευθερία και εθνική αποκατάσταση ,καυτηρίασε την διαχρονική εγκατάλειψη του εκλεκτού αυτού τμήματος του Ελληνισμού από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία καθώς και την πάγια τακτική της Αλβανίας για πλήρη συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι , σήμερα 95 χρόνια μετά, η αλβανική πολιτική ηγεσία , εξακολουθεί να αναβιώνει παλιές καταδικασμένες μεθόδους ,επενδυμένες δήθεν με ευρωπαϊκούς μανδύες .
Η σημερινή αλβανική Κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ελληνικότητα ολόκληρων περιοχών και των κατοίκων τους, όπως είναι η Χειμάρρα, η Κορυτσά, η Πρεμετή κλπ. , εξακολουθεί στις μειονοτικές ζώνες που κατά το δοκούν ορίζει , να αλλοιώνει τον Βορειοηπειρωτικό χώρο και να περιορίζει ασύστολα τις ελευθερίες των Βορειοηπειρωτών σε όλα τα επίπεδα , αρνείται ακόμα και τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» που ιστορικά επιβλήθηκε ακριβώς όταν γεννήθηκε και ο όρος «Αλβανία».
Μετά την δοξολογία , οι συγκεντρωθέντες σχημάτισαν μεγάλη πομπή με επικεφαλής, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, τα λάβαρα των Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων, τμήματα νέων και νεανίδων της Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου (ΕΝΒΗ) με ηπειρωτικές ενδυμασίες και την ένδοξη Σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου. Η πομπή κατευθύνθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου κατατέθηκαν στέφανα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κ. Χαράλαμπο Καραθάνο και του εκπροσώπου του Δημάρχου αθηναίων κ. Θανάση Σπυράκο και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.
Παρευρέθηκαν οι εξής :
Αντώνης Φούσας ,τ. Υπουργός ,Βουλευτής Ν.Δ., Δήμητρα Αράπογλου ,Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ., Απόστολος Μπαμίχας, Γ. Γραμματέας ΚΕ. ΛΑ.Ο.Σ., Άρης Μπουλούκος, τ. βουλευτής Ν.Δ., Γιώργος Λαμποβιτιάδης, τ. Πρόεδρος «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Κώστας Μακαριάδης, τ. Βουλευτής «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Θανάσης Σπυράκος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Εκπρόσωπος Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, Πάνος Αντωνόπουλος , Διευθυντής Πολ. Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Χρήστος Κυρίτσης , Εκπρόσωπος ΕΣΗΕΑ, Κωνσταντίνος Γίγας, Παναγιώτης Μπέης, Κώστας Μαρής και Ηλίας Ηλιού, τ. Πρόεδροι Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Γρηγόρης Γκιζελής Γεν . Γραμματέας της Κ.Ε.Β.Α.
...
"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ