Skip to main content

Ενημέρωση στην Αθήνα της "Ομόνοιας"και ΚΕΑΔ για την απόφαση αποχής από την απογραφή

Αναρτήθηκε:
Μετά από την αναβολή της εκδήλωσης - ενημέρωσης των Βορειοηπειρωτών για την απογραφή, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που προετοίμαζε η Ομόνοια, για τη σημερινή ημέρα, αρκέστηκε σε αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου Divani Caravel παρουσία 300 ατόμων.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, παραβρίσκονταν από το ΠΑΣΟΚ η κα Δημητρακοπούλου, από τη ΝΔ οι κ.κ. Μανώλης Αγγελάκας,  γραμματέας  οργανωτικού και  Σπύρος Ευσταθόπουλος αναπληρωτής του τομέα διεθνών σχέσεων ΝΔ , από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο πολιτευτής Μπάμπης Καραθάνος - πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, επίσης οι Έπαρχοι Λιβαδειάς, Φοινίκης και Κάτω Δρόπολης καθώς και εκπρόσωποι αδελφοτήτων και συλλόγων.. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Μίχος.  

 
Τη συζήτηση συντόνιζε η κα Σοφία Βούλτεψη,  πρώην βουλευτής ΝΔ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο οποίος επιγραμματικά παρουσίασε τις κινήσεις της Ομόνοιας όσο αναφορά την απογραφή. Ξεκίνησε με την ημερίδα που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 με τη συμμετοχή όλων των μειονοτικών ομάδων Αλβανίας με θέμα την απογραφή, στην οποία απουσίαζε η αλβανική κυβέρνηση. 

 
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2011 εστάλη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την  απογραφή και τους προβληματισμούς της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλβανία. Ακολούθησε καταγγελία του Προέδρου της  Ομόνοιας στην αντικατάσταση στο ερωτηματολόγιο του όρου «εθνική ομάδα» με «εθνοπολιτιστική ομάδα». Στις 19 Αυγούστου 2011δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων όλων των μειονοτήτων, στείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας και την πρεσβεία των ΗΠΑ και ΟΑΣΕ. Τα αιτήματά μας ήταν η αποκατάσταση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, καθώς και η ακύρωση των διατάξεων περί ποινών και παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. 
Ο κ. Μπολάνος συνέχισε λέγοντας ότι πιέσαμε να γίνει η απογραφή και στη μητρική  γλώσσα και να συμμετέχουν εκπρόσωποι των μειονοτήτων στις επιτροπές απογραφής.. Διαφορετικά θα πηγαίναμε στην αποχή και στη μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων της απογραφής. 
 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχαν συνάντηση με αντιπροσωπία του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου παρουσιάστηκαν όλες οι ανησυχίες και προβληματισμοί. Κι έτσι στο τελευταίο Συμβούλιο της Ομόνοιας συζητήσαμε ότι αν η Αλβανική Κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τα αιτήματά μας, δεν θα πάρουμε μέρος στην απογραφή, αλλά θα διεξάγουμε δικιά μας απογραφή. Από τη στιγμή που δεν έγιναν δεκτά αυτά τα αιτήματα, αποφασίσαμε, αφού πρώτα συμβουλευτήκαμε και την ελληνική κυβέρνηση να απέχουμε από την διαδικασία της απογραφής
….Στη συνέχεια το λόγο πήρε οΠρόεδρος του ΚΕΑΔ και αφού συνεχάρη εκτός των άλλων και την αντιπροσωπία της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» που παρά τις διαφωνίες παραβρίσκεται σήμερα στην αίθουσα αυτή, τόνισε ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι πολιτικός, αλλά εθνικός. Θέμα απογραφής οι έλληνες έθεσαν από το 1989, γιατί δε ήμασταν πλήρης αναγνωρισμένοι. Σήμερα αναγνωρισμένοι δεν είναι ούτε οι έλληνες της Χειμάρρας, της Άρτας και της Κορυτσάς, καθώς και οι Βλάχοι που άλλες φορές εμφανίζονται, με ρουμάνικη εθνικότητα, άλλες με αλβανική. Η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ αυτό επιζητούσαν και αυτό θέλουν, αποκατάσταση της αλήθειας. Το 2001 και με χρήματα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η απογραφή στην Αλβανία, χωρίς τη συμμετοχή μας, γιατί δεν συμπεριλάμβαναν στο ερωτηματολόγιό τους την εθνικότητα και τη θρησκεία. Έγινε προφορική συμφωνία να μην καταγραφτεί η ελληνική μειονότητα στον αριθμό του 1989 όπου τότε οι έλληνες που ζούσαν στις πόλεις Αργυροκάστρου, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Χειμάρρα κ.ά. δεν μετρήθηκαν , γιατί απλά δεν θεωρούνταν Έλληνες, αφού δεν ήταν στις μειονοτικές ζώνες,.. όμως δεν τήρησαν το λόγο τους κι έτσι μέχρι σήμερα ο αριθμός των ελλήνων στην Αλβανία, είναι καταγεγραμμένος στις 58.728.
Στη συνέχεια ο κος Ντούλες έκανε μια αναλυτική αναφορά στο ερωτηματολόγιο της απογραφής. Τόνισε ότι ο νόμος περί απογραφής παραχαράσσει και ποινικοποιεί την αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Επίσης ο όρος «εθνική μειονότητα» στο ερωτηματολόγιο, αντικαταστάθηκε με τον προσδιορισμό «εθνοπολιτιστική ομάδα».
Αναφέρθηκε επίσης στη γλώσσα και το θρήσκευμα όπου στο ερωτηματολόγιο καθίστανται ως προαιρετικά.
Ο ορισμός των επιτροπών απογραφής, -συνέχισε, - έγινε χωρίς τη συμμετοχή μελών της Ε.Ε. Μειονότητας, τρόπος ο οποίος διασφαλίζει την έλλειψη διαφάνειας. \
Δεν έχουμε εκπροσώπους πουθενά, εκτός από τις 9 επαρχίες. Εντωμεταξύ, η INSTAT, αλβανική στατιστική υπηρεσία, αρμόδια για την απογραφή, παραβιάζοντας την ίδια τη νομοθεσία, παρέκαμψε τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που ελέγχονται από το ΚΕΑΔ και στελέχωσε τις επιτροπές απογραφής με φανατικά στελέχη του ΔΚ στο χώρο.
Είναι  αντισυνταγματικό η απαγόρευση απογραφής των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ακόμη κι αν έχουν εγγραφεί στα αλβανικά δημοτολόγια. Παραβιάζεται επίσης η μυστικότητα της δήλωσης και παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Επίσης αναφορά έκανε και στις δηλώσεις του  πρώην Πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο , ότι «η Απογραφή και ανάλογες διαδικασίες είναι άκυρες και εκτεθειμένες στην περίπτωση που τις καταγγέλλει μια πολιτική δύναμη, άλλο τόσο κοινωνικές ομάδες όπως οι μειονότητες που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενες,.. η αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή θα πρέπει να αναβάλλει τη διαδικασία και να την οργανώσει υπό καλύτερες συνθήκες και ηπιότερο κοινωνικό κλίμα» καθώς και στον πολιτικό και συγγραφέα Μπεσνίκ Μουστάφαϊ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, ένας απ’ τους ελάχιστους επικριτές του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου αναφέρθηκε σε πολλές παραμέτρους της υπόθεσης με έμφαση όμως στην παραβίαση της Σύμβασης – Πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις συνέπειες που θα έχει στην επιδείνωση της εικόνας στο εξωτερικό της Αλβανίας. ..
 
Μετά τον κ. Ντουλε χαιρέτησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κα Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα, γραμματέας τομέα κοινωνικής ένταξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόνοιας, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, η οποία δήλωσε για πολλοστή φορά στις ομιλίες της μπροστά σε Βορειοηπειρωτικό κοινό, ότι νιώθει πολύ οικία κοντά τους και ότι η Βόρειος Ήπειρος ήταν και είναι στις προτεραιότητες  του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού.
 
Ο Άδωνης Γεωργιάδης, Βουλευτής μίλησε έκ μέρους του ΛΑΟΣ και έλαβε τα περισσότερα χειροκροτήματα από τους παραβρισκόμενους, δηλώνοντας ότι η Ελλάς έχει ευθύνη να καταστήσει σαφές στην Αλβανική κυβέρνηση ότι τέτοια απογραφή δε γίνεται δεκτή από το ελληνικό κράτος. Αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχε αναλάβει απέναντι της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αναφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ήταν λάθος που το Ελληνικό Κοινοβούλιο γνωρίζοντας ότι η Αλβανία δεν σέβεται τα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών, κύρωσε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μας δήλωσε ότι πρέπει να εμπιστευτούμε την Αλβανία και δείτε σήμερα που φτάσαμε.
 
Τελευταίος μίλησε ο Άγγελος Συρίγος,  Δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίοςέκανε μια μικρή ανάλυση στις συνέπειες που μπορεί να έχει κάποιος Βορειοηπειρώτης αν πάει ή αν δεν πάει να απογραφεί. Χαρακτηριστική η φράση του στο τέλος: «Κλείστε την πόρτα στους απογραφείς».
 
Η εκδήλωση της Ομόνοιας έληξε αφού πρώτα απαντήθηκαν ερωτήσεις του κοινού από τους δύο προέδρους της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ. Απλά να σταθούμε μόνο στην ερώτηση: «Ποιες οι συνέπειες στους Βορειοηπειρώτες με την  αποχή;». Ο κ. Ντούλες, χωρίς ούτε ο ίδιος να ήταν ξεκάθαρος,  απάντησε ότι, είτε πάμε να απογραφούμε είτε όχι, οι αλβανικές αρχές θα βγάλουν αποτελέσματα και αριθμό που θέλουν και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους στόχους τους. Απλά η διαφορά με την αποχή είναι ότι θα το κάνουν χωρίς τη συγκατάθεσή μας κι εμείς με αυτό τον τρόπο θα πάμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια πιο εύκολα να τους καταγγείλουμε…
Και μετά τη σημερινή ενημέρωση, οι Βορειοηπειρώτες είναι διχασμένοι και μπερδεμένοι.Πρέπει να απογραφούμε  ή όχι;Είναι σωστή κίνηση η αποχή;Πότε επιτέλους θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό της Ελληνικής Μειονοτητας στην Αλβανία;
 
 
Ανταποκριτής  από "Τα Νέα Β.Ηπείρου"