Skip to main content

ΒΛΑΣΣΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΙΔΗΣ 1935-2009 Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κορυτσάς «ο Σελασφόρος»- Γεν. Γραμματέας ΚΕΒΑ.

Αναρτήθηκε:
svkr.jpg
5. ΒΛΑΣΣΗΣ ΣΩΚΡΑΤΙΔΗΣ.JPG

Ο Βλάσσιος  Σωκρατίδης γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου.

Πήγε Δημοτικό σχολείο στο 9ο Αθηνών και τη σχολή "Σαρβάνου", Γυμνάσιο στο 2ο Αρρένων Αθηνών και τη σχολή "Γουναράκη". Το 1954 εισήχθη στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής και το 1957 μετεπήδησε στη Νομική Σχολή μέχρι το 1959 όπου πήρε το πτυχίο του.

Από το 1955 μέχρι το 2009 δημοσιογραφούσε στον Ελληνικό Τύπο. Από το 1962 μέχρι το 1969 απασχολήθηκε σαν ανταποκριτής του εξωτερικού, όπου η αντιμετώπισή του ως Έλληνα από τους ξένους συναδέλφους του τον έκανε υπερήφανο για την χώρα του και την καταγωγή του.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και ταυτόχρονα εργαζόταν.

Εργάσθηκε, κυρίως, στην εφημερίδα "Συνταξιούχος" που εξέδιδε ο πατέρας του από το 1934 και συνέχισε να εκδίδει ο ίδιος μέχρι το 2009 με τον τίτλο "Συνταξιουχικός Αγών". Από το 1984 – 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, εκπροσωπούσε την ΕΔΙΠΤ στην FIPP (Federation of Association of Periodical Press) και υπήρξε Αντιπρόεδρος της FAEP (Federation of Association of European Press).

 

Παντρεύτηκε με την Ελπίδα και απέκτησε 2 γιούς τον Βασίλη και τον Νίκο και δύο εγγόνια τον Άρη και την Ελπίδα.

 

Αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα για την ιδιαίτερη Πατρίδα του την Βόρειο Ήπειρο, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Κορυτσάς, Ερσέκας και Λεσκοβικίου «ο Σελασφόρος» με έδρα την Αθήνα από το 1959 που ιδρύθηκε μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΚΕΒΑ) από το 1980 μέχρι το 1995, όπου ήταν ένας εκ των ηγετικών στελεχών στο πλευρό του Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της ΚΕΒΑ. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων και Εθνικών Δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου με συνεχείς προσφυγές στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Αμερικάνικο Κογκρέσσο καθώς και στα Κοινοβούλια και τις Κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης.

 

Μια από τις συγκινητικότερες στιγμές της ζωής του ήταν η επίσκεψή του στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου και στη Κορυτσά, το 1992, όπου συνάντησε τον τελευταίο εν ζωή ιερέα της Κορυτσάς τον πατέρα Χρήστο , ο οποίος επέζησε της κομμουνιστικής δικτατορίας. Φωτογραφήθηκε με τον πατέρα Χρήστο με δάκρυα στα μάτια  μπροστά στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανακινήσεως του Βορειοηπειρωτικού Εθνικού θέματος στην Ελλάδα το Εξωτερικό με συνεχείς παρουσιάσεις, άρθρα, συνεντεύξεις, καταγγελίες και καταδίκες της Αλβανίας σε διεθνή φόρα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, ο Μενέλαος Ζώτος και ο Βλάσης Σωκρατίδης  ήταν οι ηγέτες του Αγώνα των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και στον κόσμο μέχρι τον θάνατό τους. Αυτοί κράτησαν ζωντανό το Εθνικό θέμα στα δύσκολα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ο Βλάσης Σωκρατίδης διέθετε ευρεία μόρφωση, ικανότητα διατύπωσης των θέσεών του και εξαιρετικές γνωριμίες, λόγω του δημοσιογραφικού του επαγγέλματος, μαχητικότητα και στρατηγική για την επιτυχία των Σκοπών του Βορειοηπειτωτικού Κινήματος στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μεγάλο του επίτευγμα ήταν η δημιουργία και η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού « Βόρειος Ήπειρος» που εξέπεμπε από την Κέρκυρα από το 1991 μέχρι το 1993 και στήριξε τους αδελφούς βορειοηπειρώτες στις πατρογονικές εστίες από τους Άγιους Σαράντα μέχρι το Δελβίνο, το Αργυρόκαστρο και την Χειμάρρα άκουγαν οι Βορειοηπειρώτες τις αναλύσεις, ειδήσεις και τον πατριωτικό λόγο του Βλάσση Σωκρατίδη και των συνεργατών του.

 

                                      Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !

Την Τιμητική Πλακέτα μετά θάνατο εκ μέρους όλων των Βορειοηπειρωτών απένειμε ο Μπάμπης Καραθάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και στενός συνεργάτης του αειμνήστου ως Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ και της ΕΝΒΗ. Την Τιμητική Πλακέτα παρέλαβε η σύζυγος του αειμνήστου Βλάσση Σωκρατίδη, κ. Ελπίδα Σωκρατίδη.